Ψυχίατρος - Σκούρτης Θεοφάνης

 
Τηλέφωνο 2107210552
 
Κινητό τηλέφωνο 6974192213
 
 
Ψυχίατρος - Σκούρτης Θεοφάνης
 
 
 
 

Άρθρα Ψυχιάτρου - Σκούρτη Θεοφάνη στην Αθήνα - Ιλίσια

 
Εξαιρετική , άκρως ενδιαφέρουσα και βαθειά ανθρώπινη ομιλία από την Elyn Saks , στην οποία περιγράφει την σπουδαία προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλουμε , όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα προβλήματα της υγείας μας και γενικότερα της ζωής μας (περιέχει και ελληνικούς υποτίτλους).
 
 
Κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη
 
 
 
Κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη
 
 
 
Μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ την περίοδο 2011-2013 κατέδειξε ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση και επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλης από γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης . Συγκεκριμένα εκτιμήθηκε το ποσοστό των εγκύων γυναικών που κατανάλωσε αλκοόλ κατά τον προηγούμενο μήνα στο 10,2 % και ένα επιπλέον 3,1 % που κατανάλωσε > 4 ποτά σε τουλάχιστον μία περίσταση!
 
 
 
 
Σημειώνεται ότι ΔΕΝ υπάρχει ασφαλής δοσολογία λήψης αλκοόλης κατά την εγκυμοσύνη , για αυτό και συστήνεται απόλυτη αποχή . Επιπλέον , οφείλει να συνεκτιμάται και το ενδεχόμενο να έχει ξεκινήσει η εγκυμοσύνη , δίχως να είναι σε γνώση της μέλλουσας μητέρας , η οποία άθελά της σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να εκθέτει το έμβρυο στην τοξική δράση της αλκοόλης .
Ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τη λήψη αλκοόλ για το έμβρυο
Αφορούν - εκτός άλλων - την ανάπτυξη συνδρόμων που περιγράφονται με τα αρχικά FASD ( Φάσμα Διαταραχών που Συνδέονται με τον Εμβρυϊκό Αλκοολισμό ) και περιλαμβάνουν μία ευρεία ομάδα συγγενών ανωμαλιών στην ανάπτυξη και την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος , νευροσυμπεριφορικές διαταραχές , μαθησιακές δυσκολίες , ανωμαλίες στην διαμόρφωση του προσώπου κ.ά. Στις ΗΠΑ υπολογίζονται στο 2-5% των μαθητών της Α΄Δημοτικού .
Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ απαιτείται από τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και απόλυτη αποχή από τις εγκύους . Έχοντας κατά νου ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης συνδρόμων σχετιζόμενων με το αλκοόλ στο έμβρυο είναι δυνατόν να μηδενισθεί με την πλήρη αποφυγή του αλκοόλ , οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σοφότερο τρόπο και να ενισχύουμε με τη δική μας στάση και συμπεριφορά τον αγώνα που καταβάλλει η γυναίκα στην τόσο ιερή και τόσο ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης
 
 
 
 
Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην επιλόχειο κατάθλιψη
 
Ο θυμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής