Άρθρα Ψυχιάτρου - Σκούρτη  Θεοφάνη στην Αθήνα - Κολωνάκι


Εξαιρετική , άκρως ενδιαφέρουσα και βαθειά ανθρώπινη ομιλία από την Elyn Saks , στην οποία περιγράφει την σπουδαία προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλουμε , όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα προβλήματα της υγείας μας και γενικότερα της ζωής μας (περιέχει και ελληνικούς υποτίτλους).

Κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη

Μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ την περίοδο 2011-2013 κατέδειξε ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση και επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλης από γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης . Συγκεκριμένα εκτιμήθηκε το ποσοστό των εγκύων γυναικών που κατανάλωσε αλκοόλ κατά τον προηγούμενο μήνα στο 10,2 % και ένα επιπλέον 3,1 % που κατανάλωσε > 4 ποτά σε τουλάχιστον μία περίσταση!

Σημειώνεται ότι ΔΕΝ υπάρχει ασφαλής δοσολογία λήψης αλκοόλης κατά την εγκυμοσύνη , για αυτό και συστήνεται απόλυτη αποχή . Επιπλέον , οφείλει να συνεκτιμάται και το ενδεχόμενο να έχει ξεκινήσει η εγκυμοσύνη , δίχως να είναι σε γνώση της μέλλουσας μητέρας , η οποία άθελά της σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να εκθέτει το έμβρυο στην τοξική δράση της αλκοόλης .

Ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τη λήψη αλκοόλ για το έμβρυο

Αφορούν - εκτός άλλων - την ανάπτυξη συνδρόμων που περιγράφονται με τα αρχικά FASD ( Φάσμα Διαταραχών που Συνδέονται με τον Εμβρυϊκό Αλκοολισμό ) και περιλαμβάνουν μία ευρεία ομάδα συγγενών ανωμαλιών στην ανάπτυξη και την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος , νευροσυμπεριφορικές διαταραχές , μαθησιακές δυσκολίες , ανωμαλίες στην διαμόρφωση του προσώπου κ.ά. Στις ΗΠΑ υπολογίζονται στο 2-5% των μαθητών της Α΄Δημοτικού .

Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ απαιτείται από τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και απόλυτη αποχή από τις εγκύους . Έχοντας κατά νου ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης συνδρόμων σχετιζόμενων με το αλκοόλ στο έμβρυο είναι δυνατόν να μηδενισθεί με την πλήρη αποφυγή του αλκοόλ , οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σοφότερο τρόπο και να ενισχύουμε με τη δική μας στάση και συμπεριφορά τον αγώνα που καταβάλλει η γυναίκα στην τόσο ιερή και τόσο ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης

Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην επιλόχειο κατάθλιψη

Τα αντικαταθλιπτικά φαίνεται πως βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την επιλόχειο κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα επισκόπηση.

Η ερευνήτρια, Emma Molyneaux, του King's College London, στη Βρετανία, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά λόγω των περιορισμένων ερευνών που εξετάζουν τη χρήση των αντικαταθλιπτικών στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Προτρέπει οι αποφάσεις για την αγωγή το διάστημα μετά τον τοκετό να λαμβάνουν υπόψη τα πιθανά οφέλη, καθώς και τους κινδύνους των φαρμάκων, όπως και τους κινδύνους της μη αντιμετώπισης της κατάθλιψης για τη μητέρα και το μωρό.

Περισσότερο από το 10% των μητέρων εμφανίζει κατάθλιψη τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές επισκόπησαν 6 έρευνες που περιλάμβαναν σχεδόν 600 γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εστίασαν την ανάλυση σε 72 γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη, από 3 έρευνες.

Οι γυναίκες λάμβαναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Ποσοστό 54% των γυναικών που έλαβαν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ανέφερε μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων επιλόχειας κατάθλιψης.

Αυτό σημαίνει ότι είχαν περισσότερο από 50% μείωση των συμπτωμάτων. Συγκριτικά, μόνο περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έλαβαν placebo ανέφερε μεγάλη βελτίωση.

Έξι έως 8 εβδομάδες μετά την αγωγή, ποσοστό 49% των γυναικών που έλαβαν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης δεν πληρούσε πια τα κριτήρια κατάθλιψης σε σύγκριση με ποσοστό 26% όσων έλαβαν placebo.

Η Kylee Trevillion, δήλωσε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει όχι μόνο τη μητέρα αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια.

Η ερευνήτρια, Louise Howard, ανέφερε ότι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να το γνωστοποιούν στον γιατρό τους. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά είναι πιο ασφαλή από άλλα για μητέρες που θηλάζουν, επομένως γυναίκες που αναζητούν συμβουλές για συμπτώματα κατάθλιψης θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους ότι θηλάζουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American Medical Association.’’

Ο θυμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Οι οξύθυμοι άνθρωποι έχουν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ερευνητές.

Η οργή συχνά προηγείται μιας καρδιακής προσβολής και μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί εκλυτικό παράγοντα, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές που επισκόπησαν έρευνες.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια επικίνδυνη περίοδο, περίπου 2 ώρες μετά το ξέσπασμα θυμού, που οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Δήλωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να κατανοηθεί η σχέση και να διαπιστωθεί αν οι στρατηγικές μείωσης του στρες μπορεί να συμβάλλουν στην αποφυγή τέτοιων επιπλοκών.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι άνθρωποι με υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό καρδιοπάθειας, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'European Heart Journal.'

Δυο ώρες μετά το ξέσπασμα του θυμού, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής αύξανε σχεδόν κατά 5 φορές και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αύξανε περισσότερο από 3 φορές, υποδεικνύουν τα στοιχεία από 9 έρευνες, που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους.

Ερευνητές του Harvard School of Public Health, δήλωσαν ότι σε επίπεδο πληθυσμού ο κίνδυνος με ένα ξέσπασμα θυμού είναι σχετικά χαμηλός-μια επιπλέον καρδιακή προσβολή ανά 10.000 ανθρώπους το χρόνο θα μπορούσε να αναμένεται σε ανθρώπους με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο που ήταν θυμωμένοι μόνο μια φορά το μήνα, ενώ αυξάνονται σε επιπλέον 4 στους 10.000 ανθρώπους με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι αθροιστικός, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι με τάση να θυμώνουν αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πέντε επεισόδια θυμού την ημέρα θα οδηγούσαν σε επιπλέον 158 επιπλέον καρδιακές προσβολές ανά 10.000 ανθρώπους με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο το χρόνο, αυξάνοντας τον αριθμό σε 657 επιπλέον καρδιακές προσβολές ανά 10.000, σε ανθρώπους με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, υπολογίζει η Dr Elizabeth Mostofsky.

Η Dr Mostofsky δήλωσε ότι αν και ο κίνδυνος εμφάνισης οξέως καρδιαγγειακού συμβάντος με ένα επεισόδιο θυμού είναι σχετικά χαμηλός, ο κίνδυνος μπορεί να συσσωρευτεί σε ανθρώπους με συχνά επεισόδια θυμού.

Δεν είναι σαφές γιατί ο θυμός θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν απαραίτητα ότι ο θυμός προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ειδικοί γνωρίζουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλλει στην καρδιοπάθεια, μερικώς επειδή μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση αλλά και επειδή οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν το στρες με ανθυγιεινούς τρόπους-κάπνισμα ή πολύ αλκοόλ, για παράδειγμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αξίζει να εξεταστεί ποια προστασία προσφέρουν τεχνικές όπως η γιόγκα.